Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

MŽP nebo MŽP(V)?

Ochránci přírody se konečně dočkali "svého" ministerstva pro životní prostředí. Přívěsek, který si za svůj název v loňském roce dalo ministerstvo vnitra, nestačil rozkvést do obušku.

Ochránci přírody se konečně dočkali „svého“ ministerstva pro životní prostředí. Přívěsek, který si za svůj název v loňském roce dalo ministerstvo vnitra, nestačil rozkvést do obušku. Od začátku tohoto roku se pod vedením dr.B.Moldana začaly formovat jednotlivé odbory a oddělení, které by měly zajišťovat odborně fundované metodologické řízení péče o životní prostředí a jeho inspekci na úrovni státní správy.

Organizační a personální obsazení nově vznikajících orgánů dá jistě fušku, zvlášť když se z různých, postupně se potápějících institucí hrnou nabídky. A musí se vybírat na pochodu. Do poloviny tohoto roku je nutné připravit podklady pro řadu důležitých zákonů na ochranu životního prostředí při jednotlivých ONV. Ministerstvo životního prostředí má mít 211 funkčních míst. Zatím je obsazena zhruba polovina. Přicházejí odborníci z Čech i Moravy. Skuteční odborníci. Pak se sice dozvíte, že byl přijat ing.Florián, bývalý šéf brněnských milicí, ale odborník na územní plánování. Vrtá vám sice hlavou, jakže to územní plánování za posledních dvacet let fungovalo, když důsledně zapomínalo na lidi, kteří v rozplánovaném území žili, ale máme „sametovou revoluci“, takže to spolknete.

Neuplyne ani měsíc a dozvíte se, že na MŽP přešel bývalý ekonom z jistého centrálního úřadu, ing.Josef Ješ, který jako zavilý komunista byl členem velitelského štábu represivního aparátu z období kolem 17.listopadu. Stal se ředitelem ekonomického útvaru MŽP! Na jeho doporučení přechází do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].