Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Znovu od základů

Z místa ředitele Úřadu na ochranu ústavy a demokracie byl odvolán Jiří Müller. Úřad samotný bude v nejbližší době formálně zrušen a všichni jeho pracovníci propuštěni; vznikne nový útvar s názvem Federální služba.

Z místa ředitele Úřadu na ochranu ústavy a demokracie byl odvolán Jiří Müller. Úřad samotný bude v nejbližší době formálně zrušen a všichni jeho pracovníci propuštěni; vznikne nový útvar s názvem Federální služba.

Vedením současného úřadu a budováním nového byl pověřen Jiří Novotný, který nastoupil na ministerstvo v létě a v žádném případě není zkompromitován spoluprací s bývalou Státní bezpečností. Ministr Langoš jeho pověření komentuje: „Jiří Novotný pracoval jako šéf sedmého odboru - extrémistické skupiny - a pracoval výtečně. Má vhled do problematiky zpravodajské práce a vzhledem k jeho demokratickému cítění nehrozí nebezpečí zneužití moci. Má velkou zodpovědnost před Bohem i svědomím.“ Tato věta možná vyjadřuje lépe než oficiální prohlášení ministerstva, proč byl Jiří Müller odvolán.

Příliš velký úřad

Pod Müllerovým vedením se z úřadu stal kolos delimitující budovy a technické zajištění pro pět tisíc zaměstnanců. Měl téměř tři tisíce zaměstnanců - tabulkové limity na pět tisíc se zatím nepodařilo naplnit. Expozitury či referáty (podřízené útvary na teritoriu) se začaly pomalu dosahovat množství, blížícího se počtu pracovišť bývalé StB. Na původní koncepci, která počítala zhruba ze sedmnácti sty zaměstnanci, se během pár měsíců zapomnělo.

Úřad alias Federální služba nebude podřízen FMV. Ministerstvo ho však není ochotno pustit dříve, než bude vybudována struktura (a obranné mechanismy) zaručující, že nebude možné službu zneužít a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].