Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

USA: pomalá smrt odborů

Za letošní návštěvy Čech jsem měl dojem, že nerudní prodavači a prodavačky de facto stávkují. Teď se dočítám o skutečných stávkách těchto údajných služeb.

Za letošní návštěvy Čech jsem měl dojem, že nerudní prodavači a prodavačky de facto stávkují. Teď se dočítám o skutečných stávkách těchto údajných služeb. Držme palce, ať nedojde k imitaci amerických moresů - neboť v USA se takové situace stávají častěji a v daleko surovější podobě.

Posloužím dosud aktuálním příkladem: stávkou v Daily News, newyorském populárním deníku sporé kvality. Absolventi stávky v Lidové demokracii či Melantrichu, slyšte: Kdo si troufne noviny rozvážet či prodávat, ocitá se v nebezpečí, že se do něj někdo trefí jablkem (prošpikovaným žiletkami) nebo i kulkou. I trafika může případně lehnout popelem.

Příčinou sváru je takzvané featherbedding (česky snad „subvencování“, držení přebytečných pracovních sil), choroba s britskými kořeny. Vzpomínám na případ z Anglie, kde v jedné továrně modernizace při obsluze stroje uspořila z osmi pracovníků sedm, jenže odbory si vynutily, že oněch sedm zbytečných bude u stroje celou šichtu sedět. Nejen to: vynutily si pro tyto pracanty i přesčasy. V Daily News je polovina všech zaměstnanců přebytečná. Třináct procent výdajů jde přitom na zbytečné, ale odbory tvrdě vymáhané přesčasy. Základní sazba je 20 dolarů na hodinu a šoféři mají ve smlouvě zaručeno vyplácení 36.000 (třicet šest tisíc) hodin přesčasů ročně. Průměrný roční plat pomocného dělníka je 50.000 dolarů ročně, víc než plat většiny univerzitních profesorů. Sazeč u antikvárního stroje si vydělá až dvakrát tolik. Zaměstnavatel tohle nemůže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].