Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Šance střední Evropy

Grzegorz Musial je polský básník, prozaik a esejista, který působí v redakční radě dvou významných polských kulturních časopisů - Res Publica a Tygodnik literacki.

Grzegorz Musial je polský básník, prozaik a esejista, který působí v redakční radě dvou významných polských kulturních časopisů - Res Publica a Tygodnik literacki. Res Publica je vlivný měsíčník, který mluví k mladé, nedogmatické polské inteligenci; dá se přirovnat k americké New Partisan Review. Tygodnik literacki je vysoce kultivovaným literárním listem, který se snaží pokračovat v tradici časopisu Wiadomosci literackie, jenž v Polsku vycházel před druhou světovou válkou. Jak Musial uvedl v předmluvě k zvláštnímu českému číslu časopisu Res Publica, neudržuje s československou kulturní obcí žádné konkrétní styky, ačkoliv má o československou kulturu obrovský zájem. Musialovo Československo je „Československem mysli“, zemí subjektivních představ odvozených z četby děl moderních českých literárních klasiků.

Československo je teď v neobyčejně proměnlivé, zmatené situaci a komunikace se zahraničím není v současnosti jeho nejsilnější stránkou. Nemyslím však, že jde o zlou vůli. Je ovšem pravda, že lidé v Československu donedávna například vůbec nevěděli, jak vypadá Lech Walesa, jehož tvář zná celý svět.

Myslím, že nejde pouze o povrchní problém. Na polské i československé straně existuje velice dlouhá historie vzájemného resentimentu. Jsem proto bohužel dost velkým pesimistou ohledně dalšího vývoje vztahů mezi Polskem a Československem. Pokud ovšem nezasáhnou intelektuálové, kteří by mohli věci ovlivnit k lepšímu.

Takže se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].