Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pokračování Černobylské tragédie

Jak jsme již v Respektu informovali, přestěhování přibližně 1.500 volyňských Čechů z oblastí zasažených černobylskou katastrofou vázne na neschopnosti či neochotě odpovědných úředníků.

Jak jsme již v Respektu informovali, přestěhování přibližně 1.500 volyňských Čechů z oblastí zasažených černobylskou katastrofou vázne na neschopnosti či neochotě odpovědných úředníků.

Situační zprávu, která je nutná pro politické rozhodnutí vlád a pro následné jednání ministra Dienstbiera s ukrajinskou stranou, nebylo československé ministerstvo schopno zpracovat půl roku. Již 15.června uložil premiér Čalfa ministru Dienstbierovi, aby problematiku krajanů v zamořených oblastech řešil. Výsledkem byla odfláknutá třístránková zpráva, která pro „nedostatek důkazů“ neprošla. Byla tedy přepracována a na druhý pokus přijata k jednání. Vláda však o Volyni nejednala. Termín 28.listopadu se kvůli množství důležitějších nevyřešených úkolů přesunul na 5.prosinec.

Odlišný vztah k svěřenému úkolu má ministerstvo pro hospodářskou politiku.

Od doby, kdy premiér Pithart vydal pokyn pro vyhotovení konkrétních náležitostí spojených s přesunem, uplynulo 12 dní a čtyřicetistránková studie, jež zpracovává plány na ubytování, pracovní příležitosti pro krajany, školní docházku a podobně, ležela na stole. Její autoři ing.Pavel Braha a dr.Hana Pilařová se o potřebách našich krajanů přesvědčili na místě. 22.listopadu byli společně se členy organizací Modrá hvězda života a Výbor dobré vůle Olgy Havlové, novináři a dr.Tomášem Haišmanem, zmocněncem vlády pro řešení záležitostí spojených s přestěhováním krajanů do Čech, na palubě armádního letadla mířícího na Ukrajinu.Od doby, kdy se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].