Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Stav ohrožení trvá

O tom, co napáchaly polychlorované bifenyly (PCB) na zdraví naší populace, se veřejnost dozvěděla poměrně nedávno.

O tom, co napáchaly polychlorované bifenyly (PCB) na zdraví naší populace, se veřejnost dozvěděla poměrně nedávno. Státní veterinární služba tyto látky sice detektovala od roku 1981, ale soustavné sledování jejich hladiny v potravinách a surovinách živočišného původu se provádí teprve od roku 1983. (Přitom jen Chemko Strážske v letech 1959–84 vyrobilo cca 20.000 tun askarelů obsahujících PCB, např. Delor 103 a 106 a další, které se ještě nepodařilo všude zlikvidovat.) K opatřením nás přivedl vlastně až zahraniční obchod. V roce 1983 byl pro vyšší obsah PCB pozastaven export naší šunky do USA a avizovaná laboratorní kontrola se zaměřila na zemědělské podniky produkující jatečná prasata do exportních masokombinátů.

O dva roky později byl vyhlášen Program detekce a prevence cizorodých látek v krmivech, potravinách a surovinách živočišného původu, v lovné zvěři a bioindikátorech. Až v roce 1985 se tedy monitorování PCB rozšířilo i na další komodity, zejména na mléko, výrobky pro kojence a dětskou výživu. Výsledky se před veřejností přísně tajily, ale fámám se pochopitelně nezabránilo.

Polychlorované bifenyly dnes patří mezi nejsledovanější kontaminanty. Tyto syntetické sloučeniny jsou součástí kapalinových náplní v některých typech kondenzátorů a transformátorů, jsou obsaženy v mazadlech, olejích, barvách, lacích, přípravcích pro impregnaci dřeva atd. Mají mimořádně vysokou chemickou stabilitu, a proto se hromadí v životním prostředí. V tělech vyšších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].