Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Méně rozhodovat více podnikat

Obyvatelé v Praze se musí prát o tunely, sídliště a asanace s projektanty, kteří jsou stále zamilováni do vlastních projektů totalitního města a zůstávají v zajetí terminologie, která jim nedovoluje normálně myslet.

Obyvatelé v Praze se musí prát o tunely, sídliště a asanace s projektanty, kteří jsou stále zamilováni do vlastních projektů totalitního města a zůstávají v zajetí terminologie, která jim nedovoluje normálně myslet. Měšťané a ekonomové se snaží totalitní plánování vyhodit oknem, hlavní architekt nám ho nese zpátky dveřmi, přímo na radnici.

Architektonické soutěže na „Centrum mezinárodního obchodu Těšnov“ a „Prostor střetu - Holešovické jatky“, vypisované Útvarem hl. architekta a bohužel i Obcí architektů a časopisem T90, nám napovídají, jak se na investiční činnost v Praze v rámci tržních vztahů připravují staré struktury: „Vyzýváme architekty k nalezení odpovědí na několik rozhodujících otázek… Dříve než bude pozdě, musí proběhnout diskuse, které pomohou formulovat základní odpovědi… podle jakých hledisek posuzovat zamýšlené investice? KDO JE POVOLÁN O VŠEM ROZHODNOUT?“

Tak si architekti v duchu nejhorší totalitní koncepce města vyhlásili soutěž na architektonické malůvky, axonometrie a perspektivní obrázky. Bez vztahu k realitě, bez předchozí analýzy potřeb města, bez realistické ekonomické náplně, bez investičního programu. Stejně jako v minulosti jsou město a život v něm považovány za architektonický problém.

Co to je za soutěž, kde není uveden ani majitel pozemku? Jakápak diskuse bez obyvatel města, bez ekonomů, prognostiků, majitelů a podnikatelů? Odpovídá si takto Útvar hl. architekta sám na otázku, kdo je povolán o všem rozhodovat?Obvykle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].