Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kam s firmou Škoda?

Velice seriózní japonská studie došla k závěru, že v devadesátých letech zůstanou v Evropě zřejmě jen tři největší automobilky: Volkswagen, Peugeot a Fiat.

Velice seriózní japonská studie došla k závěru, že v devadesátých letech zůstanou v Evropě zřejmě jen tři největší automobilky: Volkswagen, Peugeot a Fiat.

Nepočítáme-li to, co zbylo v bývalých socialistických zemích, je Renault jediná zestátněná automobilka na světě. V letech 1984–1986 měl ztráty 30 miliard franků. Nezkrachoval, protože nešlo o soukromou společnost a dluhy platili francouzští daňoví poplatníci. Je pravda, že v roce 1989 měl Renault 8,5 miliard franků zisku, ale neplatil ani frank na daních. Soukromá společnost Peugeot měla zisk 10,3 miliardy franků, ze kterých zaplatila 4 miliardy franků daní.

V roce 1990 bude i Renault platit daně a jeho zisky spadnou na čtyři miliardy. Co se stane v roce 1991, kdy konkurence na trhu bude daleko tvrdší?

Ve Francii je Renault nazýván „posvátnou krávou“ - žádná vláda se neodváží riskovat jeho reprivatizaci. V podniku totiž dominují militantní odbory CGT, ovládané komunisty. V minulých letech se vedl dlouhý spor o propuštění několika komunistů, kteří zmlátili úředníky a zdemolovali kanceláře. Poslední ředitel firmy byl zavražděn levicovými extrémisty.

Ministr financí poslední liberální vlády Balladur, který prováděl reprivatizaci prodejem akcií, na otázku, proč Renault ponechává státu, odpověděl: „Bude zapotřebí ještě mnoho práce, velkých investic a času, než vůbec někdo bude chtít tuto firmu koupit.“

Proti tomu, že francouzská vláda odepisuje Renaultu dluhy, protestuje i Evropské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].