Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ja su Čech a kto je viac?

Skromný historiografický příspěvek k vzájemnému chápání Čechů a Slováků od Anglomoraváka, jemuž je úplně lhostejné, kdo je kdo, a zajímá ho jen, jak kdo přispívá k duchovnímu a hmotnému obohacení svého okolí, kontinentu, planety a galaxie.

Skromný historiografický příspěvek k vzájemnému chápání Čechů a Slováků od Anglomoraváka, jemuž je úplně lhostejné, kdo je kdo, a zajímá ho jen, jak kdo přispívá k duchovnímu a hmotnému obohacení svého okolí, kontinentu, planety a galaxie.

Především, Češi dluží Slovákům projev úcty za toto: Slováci přežili tisíc let maďarské okupace a zůstali národem, a to bez vlastní slovensky mluvící šlechty, bez vlastní literatury a bez vlastního školství. Jak se jim to podařilo, je zázrak, před nímž klobouk dolů.

Češi byli v nebezpečí kulturního zániku necelá tři staletí a česká germanizace ve srovnání se slovenskou maďarizací byla procházka po luzích a hájích. Jestli si někdo myslel, že po tisíciletém přežití maďarizace se Slováci za několik let nechají počeštit, spadl z měsíce.

Češi a Slováci jsou dvě odnože starého národa Morávů, jehož panovnickým centrem jednu dobu bývala Nitra. Čeština a slovenština jsou dialekty staré moravštiny. Už to samo o sobě by mělo stačit Moravákům k vyléčení komplexů méněcennosti či ustrčenosti natolik, aby přestali otravovat s nápady na třetí federativní republiku.

Československo (či Česko-Slovensko) byl nešťastný název státu od samého počátku. Nebyl totiž státem Čechů a Slováků, nýbrž taky Němců, Maďarů, Rusínů, Poláků, Romů a jidiš mluvících Židů (na rozdíl od Židů, kteří se národnostně pokládali za Čechy, Slováky atd., židovského vyznání).

Belgie se nejmenuje Vlámskovalonsko, nýbrž Belgie, podle původního kmene Belgů, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].