Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bojkot trvá

Eva a Vít Vejražkovi, členové Sdružení výtvarných umělců při Galerii mladých, vystavují v galerii U Melouna, jinak řečeno v galerii "Peithner - Lichtenfels a Čubrda".

Eva a Vít Vejražkovi, členové Sdružení výtvarných umělců při Galerii mladých, vystavují v galerii U Melouna, jinak řečeno v galerii „Peithner - Lichtenfels a Čubrda“. Naše sdružení vyhlásilo nedávno v Respektu bojkot této firmě. Důvodem je podílnictví panasoudruha Čubrdy, který v minulých letech zakazoval vybrané „nehodící se“ výstavy. Později nás zarazilo i tvrzení jeho rakouského partnera, že by se spojil i s ďáblem, aby galerii do Prahy prosadil. Výzvu k bojkotu jsem tehdy vzhledem k aktuálnosti problému napsal a podepsal bez souhlasu valné hromady našeho Sdružení. Později se valná hromada sešla, bojkot potvrdila (nikdo nebyl proti) a podpořila postoj Michala Blažka, který na dr.Z.Čubrdu první upozornil. Pár dnů nato byla v uvedené galerii zahájena výstava manželů Vejražkových, a to v termínu, který odřeklo několik umělců starší generace, jejichž výstavy chtěli galeristé převzít ještě z předchozího výstavního plánu. Vít Vejražka byl na valné hromadě. Co si o tom myslet?

Vyhlášený bojkot galerie U Melounu trvá a vyzýváme k němu opětovně i ostatní výtvarné umělce nejen z naší republiky, ale například i z Rakouska.

Ve sklepní části paláce U Melouna je známý klub. Mnozí hudebníci zde nechtějí vystupovat, návštěvníci si rozmýšlejí, mají-li klub navštívit. Důvody jsou zřejmé. Upozorňujeme však na to, že klub nemá nic společného s dr.Z.Čubrdou, který dřívější schopné a úspěšné organizátory výstav vytlačil z galerie „svými rakouskými penězi“. Do klubu jste zváni a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].