Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tři dny do voleb

V sobotu půjdou občané k urnám: volby do místních zastupitelstev, jež se však v podstatě nebudou točit kolem místních problémů. Ve hře bude, zda se změny ve vysoké politice podaří prosadit na lokální úroveň.

V sobotu půjdou občané k urnám: volby do místních zastupitelstev, jež se však v podstatě nebudou točit kolem místních problémů. Ve hře bude, zda se změny ve vysoké politice podaří prosadit na lokální úroveň. A zda vyhrají síly, jimž jde o nastartování ekonomické reformy, v rámci celého státu, či ty, jimž jde o regionální nebo národní osamostatnění. Na Slovensku se bude volit jinak, i výsledky se budou počítat jinak. Slovenští voliči mají jiná očekávání, jinou hladinu obav a možná si zvolí i jiné síly než Češi.Předvolební kampaň pomalu končí, příští středu budou známy definitivní výsledky. V jakém rozpoložení, s jakým očekáváním budou voliči k urnám přistupovat? O čem tyto komunálky vlastně budou? V čem se změnila situace od červnových voleb, jaké je dnes rozložení politických sil?

Celkově vzato mezi lidmi kleslo nadšení i důvěra. Všechny výzkumy veřejného mínění to potvrzují. Stále výrazně převažuje názor, že vývoj jde dobrým směrem, lidé jsou však kritičtější, už si nemyslí, že všechno půjde hladce. To zcela odpovídá období po revoluci, kdy občané stojí zase na zemi a vidí situaci reálně.

Šetření Skupiny pro nezávislou analýzu AISA ukazují, že stále víc lidí míní, že se „mělo udělat daleko víc“. Říkají tak to, co už mnoho článků: někteří politici nevycítili, že občané očekávají naprostou změnu systému. Příležitost k tak radikálním krokům se naskýtá jen málokdy, a uplynulý půlrok byl jedním z takových vzácných období.

Těch, kteří jsou s vývojem vyloženě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].