Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Potěmkinova vycházka

Odborní pracovníci pražského a středočeského střediska památkové péče vodili ve čtvrtek po Královské cestě v Praze novináře a místopředsedu české vlády Milana Lukeše.

Odborní pracovníci pražského a středočeského střediska památkové péče vodili ve čtvrtek po Královské cestě v Praze novináře a místopředsedu české vlády Milana Lukeše. Památkáři zřejmě nedovedli novinářům objasnit podstatu problému, pochůzkářům taky asi musela být zima. Jinak si nedovedu vysvětlit, že se druhého dne v novinách objevilo jednak tolik samozřejmostí a jednak nesmysly. Dočetla jsem se, že naše památky jsou v katastrofálním stavu. Jaké překvapení! Dozvěděla jsem se, že situaci může změnit jedině novela památkového zákona, a že teď záleží na každé minutě. O tom, že se o novele diskutuje už řadu měsíců, však nepadla ani zmínka.

Radka Kvačková z Lidových novin netušila, že se za nevzhledným lešením pražské Karlovy ulice skrývá takový historický skvost. Nemá novinářka maturitu? Od investorů našich ani zahraničních nelze čekat mecenášství, píše se dále v Lidových novinách. Zatím by stačily investice. Ke způsobu jejich vynaložení by památkáři měli mít právo a povinnost říci své.

Svobodné slovo (jb) se v minulosti máločím chlubilo tak jako dědictvím našich předků a v té souvislosti si uvědomilo, jaké nebezpečí stavebním památkám hrozí, třeba i ze strany potenciálních zahraničních investorů. Mně spíše dělalo potíže pochopit, které společnosti pak vlastně dělá to, co zde sledujeme, určitou vizitku morálního stavu (jak pro novináře konstatoval ministr Milan Lukeš).

Mladá fronta (bar) naštěstí ví, že Praha je v dezolátním stavu. A je ráda, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].