Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Policejní přešlapování

Ve Sboru národní bezpečnosti se už delší čas připravuje restrukturalizace, která by jej měla očistit od minulosti. Rok, který uplynul od revoluce, byl dostatečně dlouhou dobou, aby příslušní odborníci vypracovali analýzu minulého i současného stavu policie a koncepce možných variant k co nejrychlejšímu zvýšení výkonnosti policejního sboru. Bohužel se tak nestalo.

Ve Sboru národní bezpečnosti se už delší čas připravuje restrukturalizace, která by jej měla očistit od minulosti. Rok, který uplynul od revoluce, byl dostatečně dlouhou dobou, aby příslušní odborníci vypracovali analýzu minulého i současného stavu policie a koncepce možných variant k co nejrychlejšímu zvýšení výkonnosti policejního sboru. Bohužel se tak nestalo.

Za ministra Hrazdíry i za současného ministra Hradílka spatřilo světlo světa několik povrchních a většinou zbytečných návrhů. Žádný z nich neřešil to nejpodstatnější - přímý výkon služby, zrušení nepotřebných úřednických funkcí a velitelských mezičlánků. Vzájemá podřízenost a nadřízenost je dnes v policii značně komplikovaná. Velitelé jednotlivých útvarů (např. pořádkové policie) na pražských obvodech se nezodpovídají veliteli obvodu, nýbrž podléhají městské správě. Vztahy mezi Hlavní správou VB, ministerstvem, krajskými a okresními správami tvoří nesmírný propletenec kompetencí a odpovědnosti. Jedním z návrhů, jak tyto vztahy zjednodušit, je zrušení naprosto zbytečných krajských správ. Také se v tomto smyslu dlouho uvažovalo.

Až 23. 10. 1990 byl na kolegiu ministra vnitra Hradílka předložen návrh na „řešení problémů přímo souvisejících se zrušením krajských správ SNB“. Tvoří ho dvě varianty, na obou je vidět maximální snaha policejních úředníků o zachování co nejvyššího počtu kancelářských míst. Krajské správy se v nich šalamounsky mění na oblastní či na expozitury. Citujeme z návrhu varianty A: …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].