Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Okresní město

Půjdete-li po Strakonicích, zvláště po náměstí, nedívejte se jenom do výkladů, ale zvedejte oči výš - ke starým měšťanským domům. Za jejich štíty nenásleduje téměř nic.

Půjdete-li po Strakonicích, zvláště po náměstí, nedívejte se jenom do výkladů, ale zvedejte oči výš - ke starým měšťanským domům. Za jejich štíty nenásleduje téměř nic. Jen ruiny, odpad a hniloba. Někteří se vám budou snažit namluvit, že jsou tím vinni cikáni, kteří tu bydleli. Ale vy se zeptejte: odkdypak se u nás ubytovávají romské rodiny do nejžádanějších a historicky cenných objektů v samotném centru města? A sami si odpovězte: od té doby, co už by v nich žádný „bílý“ nebydlel, od doby, kdy těmto stavbám bylo určeno dožít.

Astra

Půjdete-li po Strakonicích, kupte si jedno číslo Astry. Je to okresní týdeník a jeho název byl z nouze odvozen od Aktualit Strakonicka, když už nebylo únosné, aby se dál jmenoval Budovatel a měl v hlavičce rudou pěticípou hvězdu. Dnes je tam modrá usmívající se kometa. Tím veškeré změny končí. Redakce jede ve starých kolejích. Její články bývají stylisticky podprůměrné a tematicky nezajímavé, příspěvky dopisovatelů pak přísně cenzurované. Dva příklady: poslankyně NV J. Dostálová, kooptovaná OF na místo místopředsedkyně MěNV, přináší do redakce článek odkrývající majetkové machinace městského architekta. Šéfredaktorka zprvu odmítá článek otisknout, pak publikaci nezávazně slíbí. Po odchodu poslankyně zvedá telefon a s obsahem článku seznamuje městského architekta. Příklad druhý: zatímco Občanské fórum bývá odmítáno pro kdekterý drobný detail, Svobodný blok dostává v jednom z posledních čísel prostor pro rozsáhlý článek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].