Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bratislava v obklíčení

Většina lidí v Čechách si utváří představu o dění na Slovensku a především v Bratislavě z denního tisku a televizního zpravodajství.

Většina lidí v Čechách si utváří představu o dění na Slovensku a především v Bratislavě z denního tisku a televizního zpravodajství. Zatímco západní žurnalisté, fascinováni fenoménem nacionalismu, pobývají na Slovensku celé týdny a podrobně studují problematiku, čeští novináři se omezují pouze na interpretaci některých faktů nebo na laciné invektivy.

V Čechách tak vznikla domněnka, že se Slovensko zmítá v nacionalistických vášních, že soužití Maďarů a Slováků ve smíšených oblastech je na pokraji otevřeného střetu. Skutečnost je trochu jiná. Národnostní problémy na Slovensku hrají a vždycky budou hrát velkou roli, ale to, čeho byla Bratislava svědkem v uplynulých týdnech, nebyl jen zápas o přijetí „matičného návrhu“ jazykového zákona. Byl to klasický, dlouho připravovaný, nacionalisticky motivovaný pokus opozice o vyšachování zákonné vlády a o převzetí moci.

První náznaky nacionalistické kampaně se objevily už krátce po listopadu 1989. Nikdo jim však nevěnoval příliš velkou pozornost. Obrat nastal v srpnu při hlinkovských oslavách v Ružomberoku, kdy se některé strany Národního bloku pokusily vyhlásit samostatný Slovenský stát. Především Slovenské národní straně se povedlo zneužít této kulturní slavnosti pro vlastní politické cíle.

Je dobré si uvědomit, že pozdější kampaň kolem přijetí jazykového zákona byla pouze záminkou: cílem je destabilizace poměrů na Slovensku. Skupina lidí z Národního bloku, SNS a Matice slovenské se pokusila strhnout na sebe moc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].