Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Převrat - ano či ne?

I v našich sdělovacích prostředcích se ke konci října objevily zmínky o vážných obavách zpravodajské služby USA z možnosti převratu v Sovětském svazu, k němuž by mohlo dojít v období kolem vytrvale diskutovaných oslav VŘSR, tj. 7.listopadu.

I v našich sdělovacích prostředcích se ke konci října objevily zmínky o vážných obavách zpravodajské služby USA z možnosti převratu v Sovětském svazu, k němuž by mohlo dojít v období kolem vytrvale diskutovaných oslav VŘSR, tj. 7.listopadu. V SSSR se o tomto nebezpečí hovoří již řadu měsíců, ba co více - v poslední době se otázka dostala na přetřes i na televizní obrazovky.

Televizní Vzgljad uvedl 12.října rozhovor s mladým důstojníkem vojenského letectva, majorem Pustobajevem, který vystoupil před kamerou s odvážným tvrzením, že ministr obrany maršál Jazov lže. Prostřednictvím letového deníku Pustobajev dokazoval, že mohutné přesuny vojsk za pomoci těžkých dopravních letadel měly zřejmě pramálo společného se sklizní brambor nebo nácvikem na přehlídku u příležitosti říjnových oslav. Také při diskusi v sovětském parlamentu padla totiž již dříve zmínka o tom, že k zemědělským pracem je sotva zapotřebí neprůstřelných vest. Nácvik přehlídky je navíc sotva proveditelný v lesích pod Moskvou, kde byla vojska dislokována.

Zpočátku se major Pustobajev pokoušel upozornit na podezřelou situaci své nadřízené, avšak neuspěl. Zaslal tedy osobní dopis s přiloženým důkazním materiálem prezidentu Gorbačovovi a navíc se spojil s moderátory Vzgljadu. Z jeho slov plynula oprávněná obava. Hbité a přísně utajované přesuny, označované velením jako vojenské cvičení, mu totiž náramně připomínaly přípravu na vojenský zásah ve Ferganě, v Oši a v neposlední řadě i akce, které v roce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].