Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Tady Radio Stalin...

Pokud náhodní návštěvníci zajdou během nedělní procházky po Letenské pláni do labyrintu bývalého pomníku Josefa Vissarionoviče, jsou výstavou Totalitní zóna šokováni. A v noci?

Pokud náhodní návštěvníci zajdou během nedělní procházky po Letenské pláni do labyrintu bývalého pomníku Josefa Vissarionoviče, jsou výstavou Totalitní zóna šokováni. A v noci? „Na mě je to trochu moc, tohle je vaše generační věc.“ Paní je z generace, pro kterou byl Stalinův pomník dominantou, vrahoun měl Prahu pod patou, nad ním bylo už jen nebe. Bylo jí 12, když ho stavěli a 19, když ho bourali. V noci se výstava mění v rockový klub.

Na podlaze posypané pískem se mezi vystavovanými objekty povalují kameny, kusy železa, návštěvníci. Symbolický hrob obludy je v katakombách, z hromad kamení roztříštěného při výbuchu se vyvaluje lebka, prázdnými očními důlky sleduje dění kolem. Ke katafalku, kterým je cementová podlaha, jedno z podlaží pomníku, je pro jistotu přibita železnými pruty, vlastními žebry. Lidé, kteří tady vystavují, hrají, tančí, popíjejí, jsou první generace, která si může neúctu k tomuhle drakem obývanému hrobu dovolit. Jejich rodiče a prarodiče, pokud zrovna nepatřili k poslušným uctívačům kultu násilí, ke stavitelům pomníku, by si tu nemohli ani odplivnout. Tanec a neustálé hemžení před mrtvýma očima kostry diluviálního mastodonta (tak totiž socha Černého a Randy taky vypadá) jsou mimo jiné i rituálním hanobením poraženého nepřítele přímo v jeho doupěti. Již zmíněné návštěvnici místní také nejvíc ze všeho připomínají nějaký divošský kmen. Jeden z týmu organizátorů Linhart's Foundation, Peter Pištěk: "Pro lidi, co sem chodí, je to ale docela…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].