Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Když nezaměstnaný, tak v Německu

Není nezaměstnanost jako nezaměstnanost: hodně záleží na tom, ve které zemi vás tato událost potká. Péče o nezaměstnané v SRN má k dispozici mnoho propracovaných metod, hustou síť pracovních úřadů, výzkumný ústav, dva odborné časopisy i počítačovou síť.

Není nezaměstnanost jako nezaměstnanost: hodně záleží na tom, ve které zemi vás tato událost potká. Péče o nezaměstnané v SRN má k dispozici mnoho propracovaných metod, hustou síť pracovních úřadů, výzkumný ústav, dva odborné časopisy i počítačovou síť. Přečtěme si, jak vidí nezaměstnanost úředník pracovního úřadu, člověk aktuálně nezaměstnaný a malý podnikatel - všichni tři z Mnichova. Rozhovory jsme vedli několik dní před sjednocením Německa.

V roce 1989 činila nezaměstnanost v SRN v průměru 7,9%, ovšem s nemalými lokálními výkyvy - jsou oblasti pod 5% i nad 10%. Zdá se, že právě tady by se mohly začít hledat některé z příčin nezaměstnanosti a možná i návod, jak jí čelit. Zeptal jsem se na to Hanse-Petra Gschnella, mladého muže, který do mnichovské pobočky Spolkového pracovního úřadu nedávno nastoupil jako do svého prvního místa. Pokud má ve svých úvahách pravdu, analogie s naší situací jsou spíše hrozivé: máme víc toho, co nezaměstnanost zvyšuje, než toho, co ji snižuje.

Nezaměstnanost a prostor

Proč je v jižním Německu nejnižší nezaměstnanost?

Bavorsko bylo kdysi ryze agrárním státem a mělo plno nezaměstnaných, ale pak nastala změna struktury a začala převažovat nová místa v turistice, v hotelích a restauracích - samé služby. Je zde mnoho moderních zaměstnání, právě v Mnichově, Augsburku a Norimberku: místa úřednická a ve službách. V Mnichově se usidlují počítačové firmy. Naopak kolem hranice s Československem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].