Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Změny v armádě

Rozhovor s Jiřím Křížanem.

„Jsem tu proto, aby byl prezident informován.“ Takto vidí svou roli poradce Václava Havla Jiří Křižan.

Jakou náplň má vaše práce poradce prezidenta pro vnitřní politiku?

Moje funkce obsahuje pět základních odvětví. Je to styk se všemi vládami, parlamentem, s právně legislativními útvary ministerstva spravedlnosti, záležitosti ministerstva vnitra a obrany. Mým úkolem je být s těmito organizacemi v co nejužším kontaktu. V žádném případě však nejde o to, že by se prezident pokoušel mým prostřednictvím ovlivňovat jejich činnost. Důležité je, aby byl stále informován. Výjimkou je ministerstvo obrany, poněvadž prezident je vrchním velitelem armády a je kompetentní do jejího chodu zasahovat.

Jaký máte přehled o práci jednotlivých resortů?

Pomáhá mi teď pět spolupracovníků. Kontakty s resorty jsou velice dobré, mám pocit, že to začíná opravdu fungovat. Pokud jde o FMV, tam hrají roli i osobní kontakty, a to je vždycky dobré, protože zlepšují i vztahy pracovní. Na ministerstvu obrany vznikla obdobná situace jmenováním L.Dobrovského do funkce ministra. I když mé vztahy s generálem Vackem byly na velice dobré a korektní úrovni. Stejné to je i s náměstkem Raškem.

Vrátím se ještě k odvolání generála Vacka. Podle mého názoru k němu do jisté míry došlo na nátlak veřejnosti. Vy i prezident jste se však celou dobu ministra Vacka zastávali jako loajálního vojáka, který plní rozkazy. Dnešní armáda ovšem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].