Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Teddy Kollek: Komisi bych přijal

Krátký rozhovor s Teddy Kollekem.

Zvláštní zpravodaj Respektu položil v souvislosti s incidentem u Zdi nářků několik otázek starostovi Jeruzaléma Teddy Kollekovi:

Je to tragická záležitost. Nechci mluvit o tom, „kdo si začal“, to vyšetří komise, která je k tomuto účelu ustavena. Incidentu však předcházela série nešťastně načasovaných provokací. Ortodoxní Židé žádali o položení základního kamene ke stavbě nové synagógy, která by podle nich měla stát v oblasti Chrámové hory. I když byla žádost zamítnuta, mezi Araby to vzbudilo pohoršení, stejně jako podpora premiéra Šamira pro postavení nové židovské čtvrti. Tlak vždycky vyvolá protitlak. Celý tento konflikt je velká tragédie, protože Jeruzalém byl přes výpady extremistů ukázkou možnosti klidného soužití Židů, Arabů i křesťanů. Chci vám to dokázat i na tomto příkladu: na radnici pracuje 5.000 zaměstnanců, z toho 1.500 Arabů. I když vůdci arabského obyvatelstva vyhlásili stávku, arabští zaměstnanci přicházejí denně do úřadu a pracují pro toto město."

Premiér Jicchak Šamir odmítl rezoluci OSN. Odmítl přijmout i komisi Rady bezpečnosti k vyšetření incidentu s tím, že by to znamenalo vzdát se svrchovanosti nad Jeruzalémem. Jaký je Váš postoj k této záležitosti?

Jsem ochoten setkat se s každým, ať je to můj přítel, nebo nepřítel, a vysvětlit mu své stanovisko. Tímto Šamirovým rozhodnutím si podobnou možnost odpíráme. To, že Šamirova vláda odmítá komisi OSN přijmout, je výrazem její slabosti. Samozřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].