Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Společenská analýza a politická praxe

Se společenskou analýzou Ivana Gabala, jak ji rozvádí ve stati "Poražení nepřátelé a političtí odpůrci" (Respekt č.29,30), se dá vcelku souhlasit.

Se společenskou analýzou Ivana Gabala, jak ji rozvádí ve stati „Poražení nepřátelé a političtí odpůrci“ (Respekt č.29,30), se dá vcelku souhlasit. Při pohledu na naši společenskou situaci se mi však vnucuje jako rozhodující otázka - co dál?

Je jisté, že revoluce a její politické rameno udělaly celou řadu vážných chyb a mnohým se dalo vyhnout. Jde o problematiku jak vnitropolitickou, tak zahraničně politickou a ekonomickou. Nikomu například neposloužilo, že jsme na samém začátku rozvířili nacionální vášně, a stejně tak bylo společensky škodlivé, že se dosud neodstranily „staré struktury“. Je to tím podivnější, že právě toto očištění je samotným smyslem jakékoli revoluce. Také jsme mohli být mnohem dál s hospodářskou reformou, kdybychom ji předložili lidem, když byli ještě otevření i pro její stinné stránky.

Co se nestalo nebo stalo jinak, nelze změnit. Lze se však z chyb poučit a napravit, co se dá. A protože OF a VPN jsou podle mne stále ještě jedinou nosnou silou nejen uhasínající revoluce, ale také společensko-politického spektra, je na těchto dvou silách, jež stále ještě naivně považuji za dvě větve síly jediné, aby břemeno revoluce donesly až do cíle, jímž je stabilní otevřená společnost.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].