Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Otevřený účet

Kde jsou odborníci, kteří nás v loňském roce v bratislavské televizi několikrát přesvědčovali o dokonalosti a nezávadnosti Gabčíkova? Prozatím stálo 17 miliard. Kdo je zodpovědný za monitorovací systém DERIS pro atomovou elektrárnu Mochovce, který není k ničemu, ačkoliv stál miliardu?

Kde jsou odborníci, kteří nás v loňském roce v bratislavské televizi několikrát přesvědčovali o dokonalosti a nezávadnosti Gabčíkova? Prozatím stálo 17 miliard. Kdo je zodpovědný za monitorovací systém DERIS pro atomovou elektrárnu Mochovce, který není k ničemu, ačkoliv stál miliardu? Kdo objednal sovětské odsiřovací zařízení pro tepelné elektrárny v hodnotě více jak miliardy, které nikdy nebylo ověřeno v praxi a nikdy nefungovalo? Kdo za další miliardu objednal letouny MIG-19? Kdo zakázal zveřejnit, že 26.4.1986 večer byla v Praze a jinde zaměřena okamžitá radioaktivita tisíckrát větší, než je přístupná? Odpověď na dlouhou řadu otázek je stále stejná: nikdo.

Z období nejtužšího komunistického teroru v padesátých letech se svobody dožilo jen málo tehdejších obětí. Očekává se soudní rehabilitace, která snad tuto smutnou kapitolu našich dějin uzavře. Co se však stane s inspirátory a vykonavateli zla? Jedni bezprávně umírali a dodnes umírají na následky prožitého utrpení, žijí blízko hranice existenčního minima. Ti druzí vše přečkali bez úhony. Přestože vypadají jako normální lidé, lpí na nich krev, slzy, bezpráví, násilí, zločiny proti lidskosti. Žijí v nesrovnatelně lepších podmínkách a ještě mají tu drzost odvolávat se v televizi při jmenování do funkce na minulé zkušenosti, které jim nyní na novém postu „pomohou“.

Jeden z mnoha, dr.Mirko Huleja, se letos stal náčelníkem sboru nápravné výchovy. Nevadilo, že v padesátých letech v Plzni odsuzoval lidi v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].