Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Miliónoví emigranti z Přístavu vůní

Hongkong je jedno z nejbohatších míst na světě. Tento přístav, ekonomům i romanopiscům známý jako "malý drak", se během posledních desetiletí stal spolu s dalšími třemi asijskými státy expanzívní hospodářskou velmocí.

Hongkong je jedno z nejbohatších míst na světě. Tento přístav, ekonomům i romanopiscům známý jako „malý drak“, se během posledních desetiletí stal spolu s dalšími třemi asijskými státy expanzívní hospodářskou velmocí. Tato britská korunní kolonie poskytuje i přes svou malou rozlohu útulek desetitisícům uprchlíků ze zemí, které nadále prožívají brutální komunistický experiment. Podle mezivládních smluv se má malý drak v roce 1997 stát součástí Čínské lidové republiky. Pohádkově bohatý Hongkong, čínsky Přístav vůní, opouštějí investoři, kapitáni průmyslu i intelektuálové.

Mezi Londýnem a Pekingem existuje čtyřicetistránková smlouva. Potvrzuje, že Hongkong, který si Britové v červnu roku 1898 pronajali na 99 let, bude vrácen Číně. Číňané se zaručují, že „kapitalistický způsob života“ nechají na pokoji ještě dalších 50 let. Hospodářsky vyčerpané Číně spadne do klína hotový poklad.

Hongkong je dnes třetím největším finančním centrem na světě a soustřeďuje obchod s rýží, vzácnými dřevy, bavlnou, hedvábím, cukrem, olejem, kořením, hračkami, elektronikou. Konkuruje Americe i Japonsku. Je světovým přístavem, proslul také trhem s diamanty. Černý den pro Hongkong představuje 30.červen 1997: britská vláda chce dát pas pouze padesáti tisícům usedlíků. Názory na budoucnost Hongkongu se různí, nejistotu ale sdílejí všichni.

Kim je modelka. Právě podniká dlouhou cestu po východoevropských zemích. Studuje, jak sama zdvořile říká, "vliv komunistických vlád na život…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].