Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Konec Jugoslávie?

Schylovalo se k tomu již delší čas a dnes ani zahraniční přátelé, ani domácí politici netají, že Jugoslávii, jak jsme ji po léta znali, je odzvoněno. Koncem týdne sice federální parlament odložil diskusi o budoucím politickém uspořádání země po Novém roce, a tím o pár měsíců prodloužil její agónii, málokdo však věří, že se stát v jeho dnešní podobě zachrání.

Schylovalo se k tomu již delší čas a dnes ani zahraniční přátelé, ani domácí politici netají, že Jugoslávii, jak jsme ji po léta znali, je odzvoněno. Koncem týdne sice federální parlament odložil diskusi o budoucím politickém uspořádání země po Novém roce, a tím o pár měsíců prodloužil její agónii, málokdo však věří, že se stát v jeho dnešní podobě zachrání.

V současné době panuje v Kosovu, dříve autonomní oblasti Srbska obývané muslimskými Albánci, více méně výjimečný stav. Chorvatsko mobilizovalo svou domobranu, zatímco v jihovýchodní části Chorvatska se ozbrojila tamní srbská menšina a vytvořila vlastní ministát tvořený městem Knin a jeho nejbližším okolím. Na západě v hlavním městě Slovinska Lublani nedávno obsadila federální (tzn. především co do vedení srbská) armáda velitelství slovinské domobrany; obě země - Slovinsko i Chorvatsko - hrozí odtržením od federace. Vlastně ani nehrozí: žádají vytvoření federace s velmi volným hospodářským propojením, přičemž by každá z dnešních šesti republik měla svou vlastní armádu a diplomatické zastoupení ve světě. Společná by byla rada ministrů, která by rozhodovala pouze na základě jednomyslnosti. Přátelé varují, svět sleduje vývoj se znepokojením a obavami, ale zdá se, že lavinu už nic nezastaví.

Co se to vlastně stalo?

Od čtyřicátých let byla Jugoslávie komunistickou zemí jen podle jména, ale v otřesech po pádu komunismu se octla vývojově až kdesi na konci. Dnes mají pouze dvě z republik - Slovinsko a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].