Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Nejde o eufemismus

Svobodně zvolené OF má prostřednictvím vlády v rukou socialistické řízení ekonomiky, paradoxně vykonávané a přenášené "starými kádry" KSČ, pod jejichž vedením se začíná definitivně rozkládat pracovní morálka.

k článku P.Janyšky „Očista s eufemismem”, Respekt č.29

Svobodně zvolené OF má prostřednictvím vlády v rukou socialistické řízení ekonomiky, paradoxně vykonávané a přenášené „starými kádry“ KSČ, pod jejichž vedením se začíná definitivně rozkládat pracovní morálka. Začátkem roku jsme na očistu mnohdy rezignovali, abychom dále nebystřili sluch p.Pitharta, což prospělo „kádrům“, všeobecné apatii a připravilo i současný stav. To jsou věci tak vážné, že nám zřejmě uniká ještě něco mnohem vážnějšího: stát, který centrálně řídí své hospodářství, se chová jako totalitní, a tedy totalitní je.

Po svobodných volbách se hospodářská a politická situace dostaly do protikladu. Existují jen dvě možné varianty dalšího vývoje: buď se hospodářská situace přizpůsobí politické, nebo naopak.

Konkurence a ekonomické zákony tržních mechanismů řídí hospodářství lépe než sebemoudřejší elita centra. Nejnovějším (současným) důkazem jsou ekonomické výsledky švédského státně-socialistického hospodářství. A mezi mírou svobody a ekonomickou výkonností společnosti je historicky doložitelná přímá úměrnost. Proto se prozíraví politici a liberální ekonomové ve vládě zbavují nástrojů řízení, proto se připravuje privatizace - ne jako všelék, ale jako nezbytná podmínka zlepšení ekonomiky a zachování rodící se demokracie státu a svobody jeho občanů. To se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].