Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Čínský podzim v San Francisku

Byl to zvláštní víkend. V Pekingu začaly Asijské hry a na celém světě podzim. V San Francisku poprvé po několika měsících pršelo a konala se velká protiválečná demonstrace.

Byl to zvláštní víkend. V Pekingu začaly Asijské hry a na celém světě podzim. V San Francisku poprvé po několika měsících pršelo a konala se velká protiválečná demonstrace.

V téže době se ve Foster City na jižním předměstí San Franciska pořádal 2.sjezd Federace za demokratickou Čínu. Zúčastnilo se ho na 150 delegátů a pozorovatelů z celého světa. Původně se očekávala účast poněkud vyšší, někteří delegáti se však nemohli dostavit vzhledem k vysokým cestovním nákladům. Sjezd měl zhodnotit dosavadní práci Federace, projednat strategii do dalšího období a zvolit nové předsednictvo.

Přestože od ustavujícího sjezdu v Paříži (22.-24.9.1989) uběhl teprve rok, v mezinárodně politickém postavení Číny, a tedy i Federace, se hodně změnilo. S kolapsem komunismu ve východní Evropě se zhroutil starý bipolární model geopolitických vztahů, a Čína tudíž pozbyla své privilegované pozice jakéhosi jazýčku na vahách poměru sil mezi oběma supervelmocemi. Někdejší strategický trojúhelník Moskva-Peking-Washington se rozplynul a Čína byla vykázána ze stadiónu globální politiky na hřiště politiky regionální. Značně k tomu přispělo i stigma, jež pekingský režim provází od loňského masakru na náměstí Tchien-an-men. V roli mezinárodního vyvrhele ho sice mezitím vystřídal pistolnický režim Saddáma Husajna, ale cejchu 4.června 1989 se už Peking nezbaví.

Z hlediska vnitropolitické situace se Čína zjevně nachází v hluboké krizi. Politickou moc monopolizuje klika pěti osmdesátiletých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].