Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Už vás nepotřebujeme...

Souběžně s tím, jak se rozbíhá ekonomická reforma, doléhají na řadu občanů i problémy, které dříve patřily k neotřesitelným "sociálním jistotám". Jedním z nich je i nezaměstnanost. Co má dělat člověk, který se stal nezaměstnaným?

Souběžně s tím, jak se rozbíhá ekonomická reforma, doléhají na řadu občanů i problémy, které dříve patřily k neotřesitelným „sociálním jistotám“. Jedním z nich je i nezaměstnanost.

Ztráta zaměstnání bezesporu patří k těžkým zásahům do lidské existence. Obrátili jsme se proto na úředníky ministerstva práce a sociálních věcí, aby nám řekli, jaké jsou šance, povinnosti a práva těch, které nezaměstnanost v budoucnu postihne (eventuálně už postihla).

Zřejmě hledat místo. Je to z právního hlediska jeho povinnost? Jaké jsou dnes právně nenapadnutelné důvody propuštění, proti jakým se může občan naopak bránit? Má se odvolat sám, nebo je možné obrátit se na nějakou instituci (kromě advokáta samozřejmě)? Kde je nabídka míst? Jak se doplňuje? Jak bude potrestán podnik, který zveřejňuje falešné nabídky (aby např. vyvolal dojem, že potřebuje další síly)? Nebo se už takovýchto podvodů není třeba obávat? Je nějak zvýhodněn člověk ve výpovědi (volno na hledání místa - kolik)?

V případě, že se někdo stane nezaměstnaným, má dvě možnosti, jak hledat novou práci: buď se spolehne sám na sebe, nebo požádá o pomoc Úřad práce v místě svého trvalého bydliště. Tam, kde není dosud ustaven, plní jeho funkce prozatím odbor pracovních sil ONV. V našem státě neexistuje povinnost pracovat, nikdo tedy není povinen si práci hledat.

Důvody k „propuštění“ neboli k ukončení pracovně-právního vztahu vymezuje §42 zákoníku práce. V případě, že pracovník s výpovědí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].