Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Poražení nepřátelé a političtí odpůrci

V minulých dvou číslech jsme otiskli článek Ivana Gabala Poražení nepřátelé a političtí odpůrci. Domnívali jsme se, že článek, který podrobuje Občanské fórum velmi konkrétní kritice a důrazně formuluje politická východiska, si zaslouží diskusi.

V minulých dvou číslech jsme otiskli článek Ivana Gabala Poražení nepřátelé a političtí odpůrci. Domnívali jsme se, že článek, který podrobuje Občanské fórum velmi konkrétní kritice a důrazně formuluje politická východiska, si zaslouží diskusi. Požádali jsme proto některé komentátory a politiky o jejich názor. Ze čtrnácti oslovených se zatím ozvali dva, jejichž odpovědi otiskujeme. (red.)

Miloš Zeman: Tři strategie

Vyhodíme-li z vlhkého sklepa shnilá jablka a dáme-li tam jablka zdravá, je to jen plýtvání ovocem. V tomto smyslu s autorem sdílím přesvědčení o prioritě systémových změn před individuálními čistkami. Při diskusi o technologiích vysušování sklepa však podle mého názoru neexistují dvě, ale tři varianty reformy. Je to přešlapování na místě, energické vykročení nesprávným směrem a energické vykročení správným směrem.

O přešlapování na místě se toho už napsalo dost a je to zatím jediná ze tří strategií, která se v praxi aplikuje. Všechny ostatní jsou víceméně v plánech. Podniky jsou i nadále státní a byrokratické, trh výrobce dominuje nad trhem spotřebitele, místo obchodování se nadále spíše přiděluje. Přitom i státním paternalistům je jasné, že svým postupem pouze odkládají skutečné řešení. Murphyho strategie - nevíš-li, co dělat, nedělej nic - má celkem předvídatelné důsledky.

Za této situace může každý projekt razantních opatření vyznívat jako radikální reforma. Je to hluboký omyl: výrazně se lišit od současné praxe je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].