Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda a její úřad

Svůj článek jsem původně koncipoval jako zprávu o tom, v jak hrozivém stavu se po personální stránce nachází Úřad předsednictva vlády ČSFR. Ve čtvrtek 20.září jsem se dozvěděl, že z funkcí bylo odvoláno všech třináct ředitelů odborů, kteří na svých postech seděli již od začátku normalizace.

Svůj článek jsem původně koncipoval jako zprávu o tom, v jak hrozivém stavu se po personální stránce nachází Úřad předsednictva vlády ČSFR. Ve čtvrtek 20.září jsem se dozvěděl, že z funkcí bylo odvoláno všech třináct ředitelů odborů, kteří na svých postech seděli již od začátku normalizace. Přestože tento krok nelze považovat za včasný, bylo by možné ho uvítat, kdyby odvolání opravdu znamenalo konec jejich činnosti na úřadě. Premiér ale všechny odvolané ředitele pověřil prozatímním řízením odborů.

Nadále tedy hrozí skandál, který by se v důsledcích mohl dotknout i předsedy federální vlády. Také nezbývá než doufat, že odvoláním nejvíce zkompromitovaných osob celá záležitost nekončí. Stále tu zůstává dost těch, kteří mají na svědomí nesmazatelné morální prohřešky, a také hodně takových, jejichž činnost měla být již dávno předmětem zájmu hospodářské kriminálky a prokuratury. Je proto nutné, aby očista úřadu pokračovala a vše bylo řádně a bez výjimek prošetřeno, jak tomu v právním státě bývá zvykem. Poměry ve společnosti totiž pouze kopírují rozložení sil v ústředních orgánech. Odvoláním na poslední chvíli premiér Čalfa možná zažehnal největší nebezpečí. Kritika, i když bohužel neveřejná, se na něho valila ze všech stran. O co šlo a o co stále jde?

Kdo je v pozadí?

Dvě instituce: předsednictvo vlády se svými sekretariáty a Úřad předsednictva vlády (ÚPV). Sekretariáty jednotlivých místopředsedů se často svou působností překrývají s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].