Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Koho všeho vyměnit?

Prověřování a odvolávání vedoucích pracovníků, jež odstartovalo federální zákonné opatření ze 30.srpna, by se mělo na dvou českých ministerstvech, které je začaly provádět jako první (průmyslu plus strojírenství a elektrotechniky), pomalu chýlit ke konci.

Prověřování a odvolávání vedoucích pracovníků, jež odstartovalo federální zákonné opatření ze 30.srpna, by se mělo na dvou českých ministerstvech, které je začaly provádět jako první (průmyslu plus strojírenství a elektrotechniky), pomalu chýlit ke konci.

Opatření bude platné až do přijetí nového zákoníku práce, tj. nejméně do ledna příštího roku, možná i později, obě ministerstva si však stanovila jako mez konec září, začátek října. Hospodářskou sféru je třeba co nejrychleji stabilizovat. Na druhé straně se ovšem situace nezklidní, dokud nedojde k takové výměně vedoucích, jež bude pociťována jako výměna skutečná. Polovičatost by byla pravděpodobně horší než déle trvající zevrubné kroky, mohli bychom se nadít nové vlny požadavků na další očistu a taková spirála nikdy neskončených, v polovici zablokovaných změn by se mohla táhnout donekonečna a obyvatelstvo by mohlo mít pocit stálé frustrace. Úhelným kamenem je koho vyměnit, podle jakých kritérií. Hrubé rysy jsou jasné: ať jdou z vedoucích pozic všichni, kdo byli nositeli starého režimu, ti tzv. „zkompromitovaní“, komunistická nomenklatura.

Kým je nahradit? Nestraníky? Na ministerstvech bylo 80–90% zaměstnanců členy KSČ a většina z nich měla větší či menší funkci, byla v milicích, šířila jako „lektoři“ kolem sebe oblbující ideologii apod. Na ministerstvu průmyslu ČR byl před listopadem komunistický ministr, v KSČ tu byli všichni náměstci, všech dvacet ředitelů odborů (až na jednoho či dva), všech cca…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].