Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dvojí tvář sjednocení

"Dosáhli jsme nejvyššího stádia socialismu - stát se rozpadl a práce už není," zní současný východoněmecký slogan. Ti, kteří před rokem začali spontánně bourat bývalou NDR, si však jen neradi přiznávají, že na rapidně narůstající krizi mají svou vinu.

„Dosáhli jsme nejvyššího stádia socialismu - stát se rozpadl a práce už není,“ zní současný východoněmecký slogan. Ti, kteří před rokem začali spontánně bourat bývalou NDR, si však jen neradi přiznávají, že na rapidně narůstající krizi mají svou vinu. Střemhlavý skok na Západ, doprovázený vyčkáváním na pomoc shůry, přinesl své plody - východoněmecký svaz zaměstnavatelů počítá do konce letošního roku s více než dvěma milióny nezaměstnaných a hlavní vlna zavírání nerentabilních podniků je teprve přede dveřmi. Jestliže se ještě v červnu považoval kolaps za předehru sjednocení, dnes působí spíše jako jeho dozvuk. Jakkoliv je však Spolková republika hospodářsky silná, její nezištnost k novým občanům má své meze. Disproporce mezi oběma částmi ekonomické velmoci se budou vyrovnávat pomalu, postupně a přetrvají prakticky po celou generaci.

Až Spolkový sněm jednotného Německa, zvolený 2.prosince, a parlamenty čtyř mocností ratifikují moskevskou smlouvu 2+4, bude tak de iure obnovena německá svrchovanost a prakticky ukončena druhá světová válka. V nové Spolkové republice bude žít na ploše 357.000 kilometrů čtverečních 77 miliónů obyvatel, kteří posílí postavení vedoucí síly Evropy. Již dnes je SRN třetí na světě ve výši hrubého národního produktu, druhým největším věřitelem a připadá na ni čtvrtina světového obchodu.

Na rozdíl od minulosti se sjednocení neuskutečnilo po vojenském konfliktu, Německo neohrožuje své sousedy a zahraniční garanti celému procesu víceméně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].