Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dost!

Římané se do dějin pozemních komunikací zapsali elegantními dlážděnými silnicemi, c.k. mocnářství výstavbou stovek kilometrů železnic. Hitlerovské Německo kladlo důraz na rychlé a snadné propojení štábů, vojsk a strategicky důležitých míst a konkrétně na našem území zanechalo nedokončenou síť asfaltek a mostů.

Římané se do dějin pozemních komunikací zapsali elegantními dlážděnými silnicemi, c.k. mocnářství výstavbou stovek kilometrů železnic. Hitlerovské Německo kladlo důraz na rychlé a snadné propojení štábů, vojsk a strategicky důležitých míst a konkrétně na našem území zanechalo nedokončenou síť asfaltek a mostů. Komunisté se v tomto ohledu zapsali jako brutální realizátoři technicky špatných projektů nevyhovujících silničních tahů.

Moravskou Třebovou prochází cesta z Prahy do Ostravy. Moravskou Třebovou prochází cesta z Vysokého Mýta do Olomouce, donedávna tedy spojení dvou sovětských posádek. Cesta vede vnitřním městem. Co bývalo pro města i pocestné výhodné v době, kdy se jezdilo koňmo nebo formanskými vozy, není výhodné dnes. Moravská Třebová leží ve špatně větratelné kotlině, obyvatelé trpí smogem, exhalacemi, hlukem. Projíždějící automobily cesta městem zdržuje. Moravská Třebová přitom musí být dobře napojena na silnici č.35, jejíž význam lze považovat za mezinárodní, a musí dobře vyřešit vlastní městský komunikační systém. Obyvatelům města se tvrdí, že nejlépe tyto podmínky splňuje „varianta střed a“. Co to znamená?

Od západu je k městu přivedena silnice z Litomyšle (event. z Poličky), od východu z Olomouce. Ke spojení těchto dvou silnic nemá dojít mimo město (tedy obchvatem), ale ve městě (tedy průtahem), kousek jižněji, než kudy se projíždí dosud. Spojovací část zasahuje a ničí okraj městské památkové rezervace. Značná část prací (i když ne většina)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].