Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Budapešťské lekce

Maďarský Svaz svobodných demokratů pořádal od 21. do 23.září konferenci Liberální ideje ve Střední a Východní Evropě. V Budapešti se pod hlavičkou liberálů sešli politici s víceméně disidentskou minulostí, případně i přítomností, ze všech zemí regionu.

Maďarský Svaz svobodných demokratů pořádal od 21. do 23.září konferenci Liberální ideje ve Střední a Východní Evropě. V Budapešti se pod hlavičkou liberálů sešli politici s víceméně disidentskou minulostí, případně i přítomností, ze všech zemí regionu. Pokud byste si chtěli ujasnit pojem liberalismus podle toho, kdo byl pozván, tak z Československa to byli Jaroslav Šabata, Petr Pospíchal, Bohumil Doležal, Martin Palouš a Petr Uhl (poslední dva jmenovaní nepřijeli).

Jaký by tedy středoevropský liberalismus měl být? Zdá se, že z východoevropských účastníků si mohou na tuto otázku zatím troufnout pouze politici maďarští. Nejsystematičtěji se s ní vyrovnal János Kis. Upozornil na to, že liberální strany jsou v nových demokraciích střední Evropy paradoxně silnější než na Západě, kde liberální myšlenky do značné míry přebírají jiné strany. Zatímco v západní Evropě se liberálové potýkají s diskusemi o problémech homosexuality nebo legalizace drog, na něž liberální tradice nedává hotové odpovědi, jejich východoevropští kolegové stojí před úkolem prosadit ve svých společnostech základní liberální hodnoty: toleranci k pluralitě, výsostné postavení práv jednotlivce, právní řád nadřazený státu, svobodný trh a veřejnou kontrolu moci. Kis také připomněl, že liberalismus má své nepřátele, a tady pro nás poučně zformuloval něco, co mnohdy jen nejasně tušíme. Nejednomu skeptikovi se dokola omílané zdůrazňování našich demokratických tradic poněkud zajídá. Mluví se o nich mnoho,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].