Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pražský mír pro blízský východ?

Začátkem února oznámila agentura WAFA, že Václav Havel pozval k oficiální návštěvě Československa prezidenta Palestinského státu a předsedu výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Jásira Arafata.

Začátkem února oznámila agentura WAFA, že Václav Havel pozval k oficiální návštěvě Československa prezidenta Palestinského státu a předsedu výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (PLO) Jásira Arafata. Ve zprávě se dále uvádí, že československá vláda je ochotna zprostředkovat budoucí mírová jednání o blízkovýchodní krizi. Vystupuje tu zcela jasná návaznost na oficiální pražské rozhovory Šimona Perese, které proběhly týden předtím a po nichž tehdejší první náměstek předsedy izraelské vlády prohlásil, že „Československo se může stát jakousi agenturou pro výměnu názorů a schůzky“. Při dosud nevyjasněném zastoupení palestinské strany nám však oficiální charakter pražské návštěvy podsouvá myšlenku definitivního monopolu PLO na budoucí jednání s Izraelem. Koho vlastně představitel exilových Palestinců reprezentuje a oč půjde v případných rozhovorech o míru na Blízkém východě?

Bojovník tělem i duší

Jásir Arafat se narodil 4.srpna 1929 v Jeruzalémě. Za palestinské války (1948) pašoval zbraně pro arabské jednotky a po jejich porážce vstoupil na káhirskou univerzitu, kde se stal předsedou Federace palestinských studentů. Během suezského konfliktu (1956) sloužil v egyptské armádě. Následujícího roku přesídlil do Kuvajtu, vedl tam výcvik budoucích palestinských partyzánů a vydával časopis Our Palestine. O dvanáct měsíců později stál u kolébky organizace Al-Fatah. Po sedmi letech (1965) se vrací do Egypta velet skupině Al-Asífa, bojové složce Al…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].