Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Neposkvrnit památku zabitých

Li Po patří mezi těch 15O.OOO čínských studentů, kteří nyní žijí v zahraničí. Většinou jsou v cizině legálně, studují na univerzitách v západní Evropě a v Americe. Po masakru na Náměstí nebeského klidu v Pekingu s návratem do vlasti pochopitelně nespěchají.

Li Po patří mezi těch 150.000 čínských studentů, kteří nyní žijí v zahraničí. Většinou jsou v cizině legálně, studují na univerzitách v západní Evropě a v Americe. Po masakru na Náměstí nebeského klidu v Pekingu s návratem do vlasti pochopitelně nespěchají. Spolu s těmi svými kolegy, kterým se tu a tam podaří z Číny uprchnout, organizují po celém světě informační síť. Za svůj úkol považují informovat o tom, co se v Číně po rozbití demokratického hnutí stalo, a v mezích možností spolupracují také s čínskými podzemními organizacemi, s prodemokratickou opozicí, kterou komunistický režim sice krvavě zdecimoval, ale kterou se mu nepodařilo zcela zničit.Li Po pracuje ve známé studentské exilové organizaci, Čínské demokratické frontě, a zájem o změny ve východní Evropě ho přivedl i do Československa.

Kdy vaše organizace vznikla a co považujete za své nejdůležitější úkoly?

Jsem předseda Ligy čínských studentů v západním Německu, ale teď pracuji také pro Čínskou demokratickou frontu. Tahle organizace vznikla v Paříži v roce l989, když se spojili uprchlíci z Číny s dřívějším čínským exilem. Nejdůležitějším úkolem Fronty je chránit základní lidská práva, která jsou v Číně soustavně porušována, a co nejvíce přispět k tomu, aby už bylo definitivně skoncováno s monopolem komunistů. To musím trochu vysvětlit. V posledních deseti letech u nás dosáhla reforma a politika otevřenosti některých dost výrazných úspěchů a sám Teng Siao-pching udělal věci, které i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].