Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bojeschopnost armády

Od počátku roku 1990 probíhají v rámci tzv.Vojensko-vlastenecké výchovy armádní školení. "Cílem je přesvědčit vojáky o nezbytnosti posilovat obranný charakter armády v procesu její důsledné přestavby a demokratizace a motivovat je k činům pro zachování vysoké bojeschopnosti vojsk a štábů i v současné situaci."

Od počátku roku 1990 probíhají v rámci tzv.Vojensko-vlastenecké výchovy armádní školení. „Cílem je přesvědčit vojáky o nezbytnosti posilovat obranný charakter armády v procesu její důsledné přestavby a demokratizace a motivovat je k činům pro zachování vysoké bojeschopnosti vojsk a štábů i v současné situaci.“ Tak hovoří brožurka, kterou mají školitelé k dispozici.

Stejné fráze používali i vojenští představitelé minulých dvaceti let. Situace v armádě však frázím neodpovídá a většina vojáků nechápe jejich smysl. Natož neodborná veřejnost. Ta je sice informována poměrně dobře, ale velký počet tiskovek a novinářské zájezdy do vojenských prostorů nedostatek činnosti v reorganizaci armády zastírají. Z rozhovorů s důstojníky vyplývá, že jsou všichni pro značné snížení početního stavu armády a pro její poloprofesionalizaci. Snad se tak projevují ti méně důležití, protože zjevné kroky k realizaci této myšlenky nejsou nikde vidět. Pravda, částečně se upravují základní vojenské řády a novelizuje se branný zákon. Základní vojenská služba bude zkrácena o čtvrtinu. Federální shromáždění schválilo zákon o civilní vojenské službě v délce dvacet sedm měsíců, ovšem s dost tvrdými, prostě „vojenskými“ podmínkami.

Výnosem ministra obrany byla zrušena Hlavní politická správa a místa dvanácti tisíc politruků, ale titíž jsou zařazováni do jiných funkcí, často právě ve Vojensko-vlastenecké výchově. Podle svědectví vojáků dále indoktrinují armádu svými názory. Redakce Impuls,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].