Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kritické dny SSSR

Moskva je dnes plná horoskopů. Slyšíte je v televizi, rozhlase, pořídíte je i v novinových stáncích. Setkáváme se s nimi i u nás, v Sovětském svazu však mají poněkud zlověstnější podoby. Zdá se totiž, že poslední dny patří v nejnovějších dějinách SSSR k těm nejkritičtějším.

Moskva je dnes plná horoskopů. Slyšíte je v televizi, rozhlase, pořídíte je i v novinových stáncích. Setkáváme se s nimi i u nás, v Sovětském svazu však mají poněkud zlověstnější podoby. Zdá se totiž, že poslední dny patří v nejnovějších dějinách SSSR k těm nejkritičtějším.

Informační exploze, která nyní zahlcuje sovětského občana, je téměř neúnosná. Člověk je sotva schopen registrovat množství zpravodajských, publicistických a v menší míře i uměleckých informací, které na něj denně dopadají ze čtyř televizních kanálů (v Moskvě), tří rozhlasových programů a z nepřeberného množství více či méně oficiálních periodik. Je věru těžké se v této záplavě sdělení orientovat.

Jestliže zpravodajský pořad Vremja vystupuje 1.září s ostrými a nechutnými invektivami proti bývalému generálu KGB O.Kaluginovi, pak týž pořad dva dny nato radostně vítá Kaluginovo zvolení za lidového poslance. V nočním televizním zpravodajství 1.září vystoupí šéfredaktor Moskevských novostí J.Jakovlev s prohlášením, že se odmítá účastnit druhé fáze sjezdu KS RSFSR, neboť pochybuje, že většina reakčně orientovaných delegátů bude schopna cokoli rozumně vyřešit. Další dny mu dávají za pravdu zcela beze zbytku. Lidé, kteří neznají konzervativní názory nejvyššího šéfa sovětského rozhlasu a televize Něnaševa, by se mohli naivně domnívat, že reportáže ze sjezdových dnů se vysílají proto, aby ukázaly otřesnou neschopnost převážné většiny delegátů pochopit konkrétní bolesti vlastního lidu. Ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].