Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Je to posun

Ve čtvrtek 21.12.1989 informoval tisk palcovými titulky, že Státní bezpečnost byla rozpuštěna.Byl to samozřejmě nesmysl, vzniklý z naprosté neznalosti věci. Z rozkazu JUDr.Průši byla zastavena pouze činnost II.správy StB, složky, která se zabývala bojem proti "vnitřnímu nepříteli".

Ve čtvrtek 21.12.1989 informoval tisk palcovými titulky, že Státní bezpečnost byla rozpuštěna.Byl to samozřejmě nesmysl, vzniklý z naprosté neznalosti věci. Z rozkazu JUDr.Průši byla zastavena pouze činnost II.správy StB, složky, která se zabývala bojem proti „vnitřnímu nepříteli“. Předtím stačili estébáci spálit většinu kompromitujících materiálů, pokud je ovšem nepředali do Moskvy nebo do rukou ÚV KSČ. To dodnes není objasněno. Podle tehdejších slov JUDr.Průši, který byl do 31.12.1989 pověřen vedením ministerstva, inspekce FMV vyšetřila několik případů pálení dokumentů a prokuratura dokonce zahájila trestní stíhání. Zatím (v půli září 90) však nebyl nikdo odsouzen. Proč? V tu dobu už vznikaly koncepce, že by se ministerstvo mělo zabývat hlavně bojem proti terorismu, organizovanému zločinu a pašování drog. Tuto alternativu později převzal i Richard Sacher.

Porevoluční ministr

Jeho jmenování do funkce bylo přinejmenším neuvážené a pravděpodobně pozdrželo reorganizaci resortu. Veřejná vystoupení ministra Sachra bývala plná nepřesných faktů. Například už v lednu prohlásil, že byli vyměněni náčelníci krajských a okresních správ SNB. Není to pravda: ještě dnes sedí někteří předlistopadoví funkcionáři na svých místech.

1.2.90 proběhly tiskem další zprávy o zrušení StB. Byla to další nepřesná informace. Do zálohy bylo převedeno pouze šest odborů a správ z dvanácti. Toto rozhodnutí je asi největší chybou v boji proti „starým strukturám“. Každý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].