Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Plíživá reforma

Komunisté se dnes snaží o reformu své strany, která by nakonec vyústila v jejich novou "vedoucí úlohu" a ekonomickou moc. Tomu je třeba všemi silami zabránit.

Komunisté se dnes snaží o reformu své strany, která by nakonec vyústila v jejich novou „vedoucí úlohu“ a ekonomickou moc. Tomu je třeba všemi silami zabránit.

Reformní komunismus je odsouzen k neúspěchu všude tam, kde se o jeho realizaci pokusili. Současný příklad Bulharska a Rumunska je jako vítězství reformního komunismu dostatečně varující. Dvě generace naší společnosti mají vzhledem k otřesným zkušenostem z minulých 42 let každého komunismu dost.

Pražské jaro 1968 přineslo řadu podnětů, z nichž vznikly první nezávislé iniciativy, které se nepodřídily vedoucí úloze KSČ. Byly to především K 231 a KAN.

KAN byl vlastně prvním občanským hnutím v totalitním státě. Je třeba si uvědomit, že reformní komunisté se ani v roce 1968 nevzdali své domýšlivosti vést československou společnost. Toto oprávnění jim však nikdo nedal a ani sami si ho nezasloužili, neboť represemi, vraždami a násilnostmi v padesátých letech zcela ztratili u národa kredit a z jejich strany se stala zločinecká organizace.

Současný stav v naší republice je vážný. Navzdory výsledkům voleb, potvrzujících oprávněnost listopadové revoluce, se komunistická mafie udržela na všech vedoucích funkcích v podnicích i ve veřejné správě, úřadech a národních výborech.

Taková situace panuje v celém Jihočeském kraji. V Českých Budějovicích má městský národní výbor oba místopředsedy komunisty, většina vedoucích odborů jsou rovněž příslušníci „rodné strany“ a jako vedoucí odboru pracuje i bývalý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].