Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Oceloví ptáci

Československo zaujímá v počtu bojových letounů na jednoho obyvatele nejvyšší příčku v Evropě. V tomto ohledu se nám přibližuje pouze Bulharsko. Francie, Velká Británie nebo SRN zůstávají daleko za námi.

Československo zaujímá v počtu bojových letounů na jednoho obyvatele nejvyšší příčku v Evropě. V tomto ohledu se nám přibližuje pouze Bulharsko. Francie, Velká Británie nebo SRN zůstávají daleko za námi.

Letectvo je zatím naší nejdražší zbraní: jeden letecký pluk představuje roční výdaje zhruba jednu miliardu korun. Očekávané snížení počtu bojových letounů by mělo přinést miliardové úspory.

Tato vojenská složka má oproti jiným druhům zbraní jednu zvláštnost - nedá se na ní příliš ušetřit tím, že se omezí počet startujících letadel. Zabezpečení letů pozemní technikou je stejné u jednoho letadla jako u padesáti, zatímco u tankového pluku se k výcviku mohou používat pouze čtyři stroje a ostatní se zakonzervují. Velmi nákladný je i výcvik pilotů (asi půl miliardy korun). Navíc se naše letectvo nesmyslně modernizuje nákupem sovětské techniky (letos armáda zakoupila 6 letounů MIG-29, jeden přitom stojí sto padesát miliónů korun). Na Sovětském svazu jsme tak naprosto závislí v dodávkách náhradních dílů. V současné situaci, kdy Československo uvažuje o vystoupení z Varšavské smlouvy, mohou sovětští zástupci odmítnout další kontrakty, a veškerá letecká výzbroj nám bude k ničemu. Například Maďarsko tuto hrozbu řeší jednáním o dovozu vojenské techniky ze Západu.

V Československu se v současné době používá dvacet dva vojenských letišť. Velkým problémem je jejich nerovnoměrné rozložení na území obou republik: na Slovensku jsou jenom čtyři (pozůstatek bývalé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].