Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ekologicky myslet, ekologicky jednat

Švýcarská Basilej, před deseti lety špinavé průmyslové město se 150.000 obyvateli, se změnila k nepoznání. Důvod? Z centra města byla vyloučena automobilová doprava.

Švýcarská Basilej, před deseti lety špinavé průmyslové město se 150.000 obyvateli, se změnila k nepoznání. Důvod? Z centra města byla vyloučena automobilová doprava. Z periferních parkovišť vyjíždějí každé 3 minuty tramvaje a trolejbusy, jejichž síť je sestavena tak důmyslně, že není problém dostat se v krátké době odkudkoli kamkoli. Prosperující světová farmaceutická firma Hoffmann-La Roche nabízí svým zaměstnancům zdarma jízdní kolo a příplatek 200 švýcarských franků měsíčně, vzdají-li se přepychu jezdit do práce vlastním autem. Cyklistické chodníčky má ostatně vybudované již kdekteré město v západní Evropě.

Nejnovější basilejskou ekologickou akci „Grüne Tonne“ (Zelená popelnice) převzal jako první v SRN stodvacetitisícový Freiburg im Breisgau a předpokládá se, že další města budou brzy následovat. Jedná se o třídění městského domovního odpadu na 15 složek (různé druhy skla, papíru, plastických hmot, kovů atd.), které organizace spolupracující s čištěním města odděleně sešrotuje a získané suroviny prodá zpracovatelským podnikům. Zbylý organický odpad se kompostuje. Tím automaticky odpadají náklady na provoz spaloven, jejichž čistící zařízení, ať jakkoli nákladná, nejsou schopna odfiltrovat vysoce jedovaté dioxiny, které vznikají při spalování umělých hmot.

Co na to občané? Bez jejich souhlasu, ale hlavně bez jejich aktivity by velkorysý projekt brzy ztroskotal. A tak Basilejští jezdí na kole nebo trolejbusem a umývají lahve i kelímky od jogurtu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].