Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Důvěru získat?

O tom, že je třeba získat důvěru v naši Bezpečnost, nás noviny přesvědčují v poslední době takřka každodenně. Jak je to přes nejlepší vůli složité, se dozvídáme prostřednictvím svých zkušeností na každém kroku.

O tom, že je třeba získat důvěru v naši Bezpečnost, nás noviny přesvědčují v poslední době takřka každodenně. Jak je to přes nejlepší vůli složité, se dozvídáme prostřednictvím svých zkušeností na každém kroku. Barvotiskové obrázky ze služebního života příslušníků VB, které mají ohromit v příšeří u televizních obrazovek, nás pak už jenom znechutí.

Že nemusí jít vždy jenom o krádeže, loupeže a přepadání, kde práce Bezpečnosti stále selhává, svědčí dva vcelku drobné případy.

Případ Technometra

22.února letošního roku byly v podniku Technometra v uzavřeném prostoru bývalých Lidových milicí objeveny ostré velkorážní kulové náboje do pistolí, samopalů a kulometů. K nečekanému nálezu, který se nacházel v dřevěné bedně pod plechovými skříněmi, byli přivoláni příslušníci MO-VB Zahradní Město. Převzali několik set nábojů a sepsali protokol s tím, že bude záležitost bezodkladně vyšetřena.

Vyjádření z Bezpečnosti přišlo po více než pěti měsících, dne 30. července, ovšem s datem 20.dubna 1990. Nejen tříměsíční doba od vyhotovení do odeslání však stojí za zmínku. V odůvodnění podepsaném kpt.Jaroslavem Šofrem a pprap. Polakovičem se praví, že věc nálezu zbraní se podle §159 odst.1 tr. řádu odkládá, neboť se nejedná o trestní čin, přečin ani o přestupek. Ve zdůvodnění odkladu stojí, že na základě provedeného šetření došli policisté k výsledku, že střelivo patřilo závodnímu sportovnímu střeleckému kroužku, který se rozpadl v roce 1982 poté, co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].