Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

ČTK - září 1990

Pod podobným titulkem zveřejnil Respekt číslo 25 článek redaktora ČTK Vladimíra Nečase. Vyjadřuje v něm přesvědčení, že ČTK se musí důsledně rozejít s aktivními přisluhovači bývalého režimu.

Pod podobným titulkem zveřejnil Respekt číslo 25 článek redaktora ČTK Vladimíra Nečase. Vyjadřuje v něm přesvědčení, že ČTK se musí důsledně rozejít s aktivními přisluhovači bývalého režimu.

Problém není jenom v tom, že pan Nečas, který je v ČTK 25 let, a já, který tam jsem půl roku, můžeme mít na aktivní přisluhování bývalému režimu různé názory. Na rozdíl od pana Nečase nesu jako ústřední ředitel výhradní odpovědnost za to, kdo po mém nástupu do ČTK z naší agentury nebo z nějaké funkce v ní musel anebo bude muset odejít. Chci, aby má rozhodování byla taková, abych se za ně nemusel - třeba za dvacet let - stydět.

Mé stesky nad páně Nečasovou žlučovitostí a hysteričností by čtenáře asi nezajímaly. Jsou-li mi však dáváni za vzor ředitelé rozhlasu a televize, musím se ozvat: Nevím zcela přesně, jak probíhá očista u nich, nicméně vím, že v ČTK nutná redukce pracovníků, jejímž výsledkem má být hospodářské zefektivnění Četky, nemá a nebude mít nic společného s politickou očistou. K té dochází odděleně od ekonomických potřeb a přistupuji k ní otevřeně. Když jsem přišel na ČTK, oznámil jsem, jak budu postupovat; když jsem v březnu požádal ministra Sachera o lustraci některých spolupracovníků, oznámil jsem to rovněž. Průběžně jsem oznamoval, že dosud žádné informace od ministerstva vnitra nedostávám (dostal jsem jednu, a to zavádějící a nepravdivou). V…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].