Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Zakusili bídy, zakusili hoře

V Respektu č.23 jsme uveřejnili interpelaci poslankyně Kláry Samkové ze dne 6.8.1990. Hovořila o dvou vesnicích v Sovětském svazu, kde žije asi tisíc lidí české národnosti. Jsou bezprostředně ohroženi následky černobylské havárie.

VRespektu č.23 jsme uveřejnili interpelaci poslankyně Kláry Samkové ze dne 6.8.1990. Hovořila o dvou vesnicích v Sovětském svazu, kde žije asi tisíc lidí české národnosti. Jsou bezprostředně ohroženi následky černobylské havárie. Sovětské úřady chtějí oblast postiženou katastrofou vysídlit, což znamená, že rodiny, které po celá desetiletí v těžkých podmínkách udržují svou národní svébytnost, budou rozptýleny do různých oblastí Svazu. Krajané se nechtějí rozdělit, chtějí se vrátit zpět do vlasti. Poslancům položila Klára Samková několik dotazů, chtěla zjistit, zda a jak budou reagovat na žádost krajanů o pomoc. Dosud na ně ani ona, ani ta část veřejnosti, která se o osud krajanů zajímá, nedostala odpověď.

Zápisky Pavla Janka, které uveřejňujeme na pokračování, nám pomohou nahlédnout do osudu volyňských Čechů hlouběji. Tvrdé počátky osidlování, občanská válka, teror partyzánů rudých i bílých, genocida Židů, kterým volyňští Češi často pomáhali, hladomory, stalinské represe - to vše je námětem vyprávění Pavla Janka, originálního kronikáře, jednoho z těch lidí, díky jejichž úsilí nevymizí z paměti národa jeho dějiny. Osudy Čechů v Sovětském svazu stále ještě čekají na historické zpracování. Právě teď naši krajané prožívají velmi důležité období - poprvé v poválečné historii jsou v kontaktu se svobodným Československem. Záleží tedy především na nás, jestli tahle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].