Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Něžnost či spravedlnost?

Tak špióni si mohou vydechnout, fízlové ještě ne. A ne u nás, ale v Německu. Minulý týden spolková vláda schválila návrh zákona, kterým se poskytuje omezená amnestie agentům NDR, jejichž přečiny se omezují na "typickou špionážní činnost", jako například falšování dokladů, ne však vražda, zabití či odnětí svobody jiným osobám.

Tak špióni si mohou vydechnout, fízlové ještě ne. A ne u nás, ale v Německu. Minulý týden spolková vláda schválila návrh zákona, kterým se poskytuje omezená amnestie agentům NDR, jejichž přečiny se omezují na „typickou špionážní činnost“, jako například falšování dokladů, ne však vražda, zabití či odnětí svobody jiným osobám. Amnestie se nebude rovněž vztahovat na agenty, proti kterým už probíhá trestní řízení a kde lze očekávat trest vyšší než tři roky. Zákon zahrnuje rovněž západoněmecké občany, kteří byli ve službách špionáže NDR nebo k ní přeběhli. A dosud neodhalení agenti mohou být zahrnuti, pokud se přihlásí do sjednocení Německa 3.října.

Generál Markus „Míša“ Wolf, který po 30 let stál v čele východoněmecké špionáže, považuje amnestii za nutný krok, má-li se prý ve sjednoceném Německu zachovat vnitřní mír. Jeho osobně se týkat nebude. V trestném řízení, které proti němu vede státní prokuratura SNR, riskuje nejvyšší možný trest 10 let. Vzhledem k popularitě, jíž dnes ve východním Berlíně požívá, však možná i on tiše proklouzne. Hůře na tom zřejmě bude přeběhlík Hans-Joachim Tiedge, předtím jeden z vedoucích pracovníků západoněmecké protišpionáže. Jeho bývalí kolegové udělají jistě vše, aby trestu neunikl.

Úřad státního prokurátora SNR prohlásil, že východoněmečtí občané, kteří „v dobré víře“ prováděli špionáž proti spolkové republice, nemohou být podle západoněmeckého zákona souzeni za zradu. Oněch přibližně 4.000 agentů NDR, kteří v minulosti pracovali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].