Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo vládne Palcátem?

Veřejnost je čím dál tím více znepokojena různými praktikami komunistických mafií a zakládáním pochybných akciových společností. Některým okresům jako by se revoluce vyhnula - zkuste porovnat, kdo vedl podniky a úřady před listopadem a po něm. Je to problém nás všech.

Veřejnost je čím dál tím více znepokojena různými praktikami komunistických mafií a zakládáním pochybných akciových společností. Některým okresům jako by se revoluce vyhnula - zkuste porovnat, kdo vedl podniky a úřady před listopadem a po něm. Je to problém nás všech. Vláda a parlament mohou přispět ke zlepšení tím, že ustanoví nové zákony a nové organizační struktury. My ostatní musíme vyvíjet neustálý tlak poukazováním na neodbornost, zkorumpovanost a neschopnost odpovědných funkcionářů. V menších městech by nám v tom měl výrazně pomáhat místní či okresní tisk.

Pokud jde o politickou a ekonomickou situaci, Tábor nijak nevyniká nad jinými okresními městy. I zde proběhly změny v radě ONV - v současnosti šest zástupců OF, po třech komunisté, lidovci a socialisté. Rozložení sil tedy odpovídá době, ve které probíhaly kooptace. V okrese existují podniky, jejichž vedení bylo vyměněno, ale ve většině se v podstatě vůbec nic neděje. I v Táboře, jako jinde, vycházejí okresní noviny. Jmenují se Palcát. Jejich vydavatelem je ONV Tábor a šéfredaktorkou Z.Bartůňková, která v listu pracuje už osm let. Zbytek redakce tvoří další tři ženy. A právě Palcát jsou noviny, které výraznou roli v rozkrývání praktik místních úřadů a podniků nehrají. Spíš naopak. Redakce v podstatě zadržuje kritické příspěvky. Za všechny jmenujme články J.Zimy o pozadí jednoho politického procesu, o zásazích komunistů do dramaturgického plánu Divadla I.Olbrachta nebo články K.Wagnera, které kritizovaly…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].