Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Byli jsme svědky

Já bych se vám svěřil, ovšem to víte, hrozně nerad, protože je to kus života, který je nenávratně pryč, a člověk o tom nerad hovoří, nerad na to vzpomíná, protože to jsou velmi závažné věci.

Já bych se vám svěřil, ovšem to víte, hrozně nerad, protože je to kus života, který je nenávratně pryč, a člověk o tom nerad hovoří, nerad na to vzpomíná, protože to jsou velmi závažné věci. Kdykoliv s tím začnu, mám před sebou své kamarády, přátele, kteří museli bezdůvodně tolik trpět. Miladu Horákovou, majora Nechanského vidím odcházet na popraviště, plukovníka Skokana, a to jsou takové nepříjemné momenty, na které člověk nerad myslí, ale na které nelze zapomenout. Zločin, který byl spáchán na českém národě, se nesmí již více opakovat. To jsme říkávali už v roce 1968, když jsme poprvé založili Klub 231. Byl to klub pojmenovaný číslem zákona, podle kterého jsme byli souzeni. Naše heslo bylo: „TO UŽ SE NESMÍ NIKDY OPAKOVAT!“ Ale pak přišel 21.srpen 1968 a opakovalo se to znovu. Ovšem v jiné podobě, již ne tak drastické, jakou jsme zažili my.

Na nás si komunisté vyzkoušeli své metody rovnající se metodám středověku: bití, mrzačení, mučení, prostě všechno. Kdesi v prvních sovětských táborech (podle jejichž vzoru pak Němci postavili své koncentráky) to začalo a v roce 1948 to přešlo samosebou i k nám. Český národ, a nejen český, ale i slovenský, je na zločiny, brutalitu, bestialitu učenlivý. Zakusili jsme to na vlastních tělech. Kolikrát jsme se divili, jak je možné, že lidé byli schopni za pár korun vraždit a za vraždy byli chváleni a odměňováni. V každém národě se najde nějaký paskvil, lůza, která je schopna se těmto hrozným činům zaprodat; jen když nemusí pracovat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].