Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Amatéři proti profesionálům

Nedávno skončily svou činnost prověrkové komise ministerstev vnitra. Zdálo by se, že Státní bezpečnost je tedy dostatečně pacifikována, že lidé, kteří byli největší oporou komunistického režimu, jsou zbaveni svých pravomocí a odkázáni do patřičných mezí.

Nedávno skončily svou činnost prověrkové komise ministerstev vnitra. Zdálo by se, že Státní bezpečnost je tedy dostatečně pacifikována, že lidé, kteří byli největší oporou komunistického režimu, jsou zbaveni svých pravomocí a odkázáni do patřičných mezí. Jenže prověrkové a občanské komise byly především dítětem revoluce a jejich práce se často setkávala s obrovskými překážkami a s neochotou příslušníků spolupracovat. Výsledky tomu odpovídají.

Prověrkové komise vznikly v únoru z rozkazu ministra Sachera, který byl k tomuto kroku víceméně donucen tlakem nespokojených občanů. Dnes už je však zřejmé, že účast veřejnosti v personálních změnách na ministerstvu byla nezbytná, protože monolitní a konzervativní vnitro by se stěží odhodlalo k nějakému seberozkládajícímu pohybu. Jak známo, prověrkové komise byly tříčlenné, skládaly se z prověřeného člena MV, příslušníka, jenž byl dříve (většinou v šedesátých letech) vyhozen jako politicky nespolehlivý, a zástupce veřejnosti, který byl zároveň členem občanské komise. Prověrkové komise neměly žádnou rozhodovací moc. Tu dostaly občanské komise, složené ze zástupců hlavních politických sil té doby, v nichž naopak žádní příslušníci pracovat nesměli.

Vznik občanských i prověrkových komisí provázel značný chaos. Často se stávalo, že jeden člen občanské komise nedůvěřoval druhému, vzájemně se podezřívali ze spolupráce s StB… Je to nakonec pochopitelné, tyto lidi čekal obrovský a v té době i svým způsobem nebezpečný úkol.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].