Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Správná adresa

O problematice Vietnamců u nás psaly snad již všechny myslitelné noviny. K nejlepším a nejpravdivějším pak patřil nedávný seriál Jáchyma Topola v Respektu (počínaje č.7).

O problematice Vietnamců u nás psaly snad již všechny myslitelné noviny. K nejlepším a nejpravdivějším pak patřil nedávný seriál Jáchyma Topola v Respektu (počínaje č.7). K plnému pochopení dnešní situace se ale musíme letmo podívat na současný život v socialistickém Vietnamu, v zemi, kde stále jde ruku v ruce stalinismus s tradičním orientálním myšlením a fanatismem.

Ve VSR a zejména v jeho severní části panuje pro nás nepředstavitelná bída a hlad trvající mnoho let. Tamní obyvatelé byli velmi rychle degradováni na jakési živoucí stroje věnující celý život shánění obživy - ti šťastnější pracují, i když za málo, méně šťastní slouží alespoň v nadměrně početné armádě a zbytek se živí, jak se dá - od ilegálních metod až po žebrotu. Není divu, že nikdo nemá čas na takové zbytečnosti, jako je koupě a četba knih, koncerty, turistika, ochrana přírody - vlastně veškerý kulturní život. Hrstka eventuálních nadšenců z notně prořídlých řad intelektuálů stejně nemá z čeho vybírat - na cenzuru se snad pamatujeme i my. A to všechno udržuje při životě korupce a úplatkářství i pro nás nevídaných rozměrů, které se týkají třeba i povolování cest do Československa - odkud peníze na úplatek za cestovní doklady pocházejí, nikoho nezajímá, hlavně, že jsou. Proto u nás zřídka najdete Vietnamce na výletě (nepočítáme zde jejich „obchodní“ cesty z města do města), na koncertě, v galerii nebo ve frontě na knihy. Jejich život se zredukoval na pracovní proces v továrně, pití piva na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].