Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Mlha v Tesle Karlín

Přípravy k založení společného podniku (joint venture) Tesla Karlín - Siemens AG přivítala většina sdělovacích prostředků. Není se čemu divit. Horečný zájem zahraničních podnikatelů o Československo, tolik inzerovaný našimi politiky, se zatím v konkrétní podobě příliš neodrazil.

Přípravy k založení společného podniku (joint venture) Tesla Karlín - Siemens AG přivítala většina sdělovacích prostředků. Není se čemu divit. Horečný zájem zahraničních podnikatelů o Československo, tolik inzerovaný našimi politiky, se zatím v konkrétní podobě příliš neodrazil. Zdálo by se tedy, že jsou v tomto případě všechny důvody ke spokojenosti. Opak je pravdou.

S.p. Tesla Karlín zaměstnává 7.000 lidí a je monopolním výrobcem telefonních ústředen v ČSFR. 75% produkce putuje do Sovětského svazu.

Současným ředitelem podniku je ing. M.Pavlica. Zvolen byl v říjnu loňského roku, tj. ještě v potěmkinovských volbách éry přestavby. Adamcovy „volby“ připouštěly pouze 3 kandidáty, v tomto případě schválené MV KSČ. Zatěžkávací zkouškou v loňském listopadu prošel ředitel Pavlica chladnokrevně a sebevědomě. Krátce po 17.listopadu dal vyvést z provozu Hostivař studenty a diskutující zaměstnance na ulici. Závod v Karlíně střežili milicionáři. Při prvním shromáždění OF v Tesle, na kterém byl přítomen pan Battěk, se pan ředitel přihlásil k OF a krátce na to vystoupil z KSČ. V lednu jmenoval nové vedení podniku, které obsadil „starými kádry“ a svými známými. Na silnou kritiku ředitele reagoval zákazem činnosti Občanského fóra na pracovišti a v pracovní době. Přitom dodnes rád mluví o „naší milé sametové revoluci“. OF si sice vymohlo existenci do voleb, ale protože nemělo pro svou práci podmínky, přestalo prakticky existovat. Svou roli hrál bohužel i strach. Odbory…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].